Primăria din comuna C.A. Rosetti a adunat 71 de cai sălbatici care îşi făceau veacul în jurul pădurii Letea şi i-a cazat într-un ţarc cu intenţia de a-i preda mai târziu la abator. Acelaşi plan vizează alţi aproximativ 1.830 de cai sălbatici din cei 2.000 care trăiesc în Tulcea.
Motivul invocat de Direcţia Silvică Tulcea, care a făcut presiuni pentru adoptarea acestei măsuri, este că exemplarele cabaline sălbatice s-au înmulţit peste măsură şi provoacă distrugeri în păduri şi în păşunile din zonă. Potrivit Direcţiei silvice, numărul optim de cai sălbatici ar fi de maximum 100.
Uciderea unor cai sălbatici în abator pare un gest de mare cruzime, mai ales că un cal este o creatură atât de nobilă, frumoasă şi aparent inofensivă.
Judecând la rece, însă, trebuie să luăm în calcul şi impactul pe care caii îl au asupra mediului sălbatic în care trăiesc. În pădurea Letea mai trăiesc şi alte specii în afară de cai, al căror habitat este distrus de nobilele animale care nu sunt endemice. Nu mai punem la socoteală şi oamenii, ale căror culturi agricole sunt distruse.
Cu puţină imaginaţie, însă, autorităţile tulcene puteau rezolva problema şi altfel decât să apeleze la abator. Caii pot fi eventual îmblânziţi şi daţi persoanelor dispuse să-i ia în îngrijire.
Unii pot ajunge în grădini zoologice, alţii mutaţi în alte rezervaţii din ţară sau din străinătate. Nu pe banii statului, ci apelând la ONG-uri, eventual străine şi serioase, care ar fi mai mult decât bucuroase să îşi justifice scopul şi să obţină eventual şi donaţii suplimentare de la iubitorii de animale.
La rândul lor, autorităţile tulcene nu doar că ar fi rezolvat problema cailor şi a habitatului pe care aceştia îl distrug, dar ar fi căpătat şi un important capital de imagine. Spre deosebire de imaginea pe care o au acum - de măcelari.
Primăria din comuna C.A. Rosetti a adunat 71 de