Consilier Ambasada Rusiei: România ar trebui să ofere ceva la schimb
În 2005 am ratat o şansă importantă când am dat Distrigaz Sud francezilor
România nu stă deloc bine la capitolul relaţii comerciale cu Federaţia Rusă. Cel puţin pe segmentul energetic, unul de mare importanţă pentru noi, nu excelăm deloc. Gazprom trimite gaz în România, însă o face prin intermediari şi asta înseamnă automat preţuri mai mari.
În prezent ţara noastră plăteşte cam cel mai mult pe gazul natural importat din Federaţie prin gigantul rus, preţul aflându-se undeva în jurul a 400 de dolari pe mia de metri cubi de gaz. Cum iernile sunt destul de rele în România, producţia autohtonă este insuficientă şi direcţionată către sectorul industrial, iar alt partener mai bun nu avem, factura la gaze naturale plătite în fiecare an este mare. În toate aceste contexte nici ruşii nu văd un motiv din care ne-ar oferi preţuri mai mici decât cele de acum.
Consilierul pe teme economice al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, Igor Sidorov, a spus că această situaţie se poate rezolva, dacă România ia atitudine, face primul pas, ar avea şi ce să ofere grupului Gazprom. Acesta spune că astfel relaţiile economice cu gigantul rus s-ar realiza fără intermediari, totuşi eliminarea acestora nu ar garanta şi preţuri mai mici, petntru gazul nostru cel de toate zilele. "România n-ar obţine neapărat un preţ mai bun la gaze, dacă s-ar elimina intermediarii, dar dacă ar oferi ceva grupului Gazprom, dacă ar face un pas înainte către Gazprom, ar putea", a afirmat Igor Sidorov, prezent la reuniunea miniştrilor Economiei din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, care se desfăşoară la Bucureşti.
Gazprom a vrut să cumpere Distrigaz, dar a intrat sub umbrela Gaz de France
Oficialul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a mai spus că România ar fi avut m