ZF publică astăzi topul celor mai importante 100 de case de avocatură, unde lucrează 1.500 de avocaţi de business. Ei câştigă de la 5.000 de euro la 1,5 mil. euro pe an.
Ziarul Financiar publică astăzi a treia ediţie a Anuarului Caselor de Avocatură - Top 100 firme de avocaţi, un supliment anual al ZF care descrie în detaliu unul dintre cele mai competitive sectoare - avocatura de business.
Cine sunt cei care câştigă la 30 de ani un milion de euro pe an, cine sunt avocaţii care îşi pun semnătura pe contracte de fuziuni şi achiziţii de sute de milioane de euro şi cum poate ajunge un absolvent de Drept să facă parte din această lume rarefiată a avocaţilor de business?
Cei peste 1.500 de avocaţi de business, dintre care mulţi sunt şcoliţi şi în străinătate, au veniturile anuale care pleacă de la circa 6.000 de euro pentru juniori şi pot ajunge la 1,5 - 2 milioane de euro pentru poziţii cheie în companii. Per total, cele 100 de firme cuprinse în anuar, care au cei mai mulţi avocaţi înregistraţi în cadrul Baroului Bucureşti, facturează anual circa 200 de milioane de euro pentru serviciile prestate celor mai mari companii, dar şi micilor întreprinzători, venituri din care circa 100 de milioane de euro reprezintă profitul net al partenerilor, liderii firmelor.
Ce experienţă trebuie să ai pentru a deveni partener într-o asemenea casă de avocatură? Cel mai tânăr partener într-o firmă din top 30 are doar 28 de ani, în timp ce media de vârstă a avocaţilor din aceste firme este de circa 30 de ani, respectiv 5-6 ani de experienţă, în condiţiile în care piaţa de profil a explodat în ultimul deceniu.
Firme importante, precum Popovici Niţu & Asociaţii, Schoenherr, PeliFilip sau Badea Clifford Chance sunt conduse la vârf de avocaţi de 35-36 de ani, care pot contabiliza la sfârşitul unui an financiar bun un venit net individual ce poate