Conurbaţia formată prin \"alipirea\" oraşelor Deva, Hunedoara, Simeria şi Călan ar putea apărea pe hartă cel mai devreme în 2016. Autorităţile judeţene şi locale nu au găsit timpul necesar pentru a informa corespunzător populaţia privind proiectul conurbaţiei, aşa că susţinătorilor ideii le este teamă de un eşec, în cazul în care ar fi iniţiat un referendum pe această temă la alegerile locale de anul viitor. Sursa: Remus Suciu
Când proiectul a fost anunţat iniţial, în 2005, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, îşi exprima speranţa ca Hunedoara, Deva şi Simeria să aibă un singur primar începând chiar din 2008.
Procedurile au mers însă mult mai greu. În 2008 abia era gata Planul Urbanistic General al perimetrului. Tot atunci s-a avansat şi ideea "adăugării" oraşului Călan în conurbaţie, ceea ce impune o completare a planului urbanistic al întregii zone.
Mai mult, acum este susţinută şi ideea includerii comunelor Băcia, Cârjiţi şi Peştişu Mic în conurbaţie. Deocamdată abia se constituie forurile de conducere ale Asociaţiei "Corvina", înfiinţată ca asociaţie de dezvoltare intercomunitară, al cărei scop este derularea şi finalizarea proiectului în urma căruia ar trebui să apară cel mai tânăr mare oraş al României.
2012, termen ratat
Apariţia Conurbaţiei Corvina ca municipiu de rang l este condiţionată de acordul, în cadrul unui referendum, al locuitorilor unităţilor administrative care ar urma să intre în componenţa acestuia. Pentru a fi validat răspunsul populaţiei, la referendum este necesară prezenţa la urne a cel puţin jumătate plus unu dintre alegătorii cu drept de vot din fiecăre localitate. O prezenţă mai slabă de 50% ar fi invalidat automat referendumul în localitatea respectivă.
Aşa se face că, în ultima perioadă, neoficial se discuta în administraţia hunedoreană de posibilitatea ca populaţia să