Dependenţa de droguri sau de alcool a ajuns o problemă în rândul bătrânilor din Statele Unite, relatează Associated Press. În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor de peste 50 de ani internate pentru abuzul de substanţe s-a dublat, cei mai mulţi având probleme cu alcoolul, heroina şi cocaina.
Guvernul american estimează că peste 230.000 de bătrâni sunt trataţi pentru dependenţa de droguri şi alcool, iar numărul s-ar putea dubla din nou până în 2020. "Putem observa un trend al abuzului de substanţe în rândul persoanelor în vârstă", crede Juan Harris, directorul unei instituţii care se ocupă de persoanele cu astfel de probleme.
16% dintre seniorii americani care se luptă cu un viciu sunt dependeţi de heroină
Seniorii reprezintă în jur de 12 procente din totalul persoanelor care caută ajutor pentru viciile lor, faţă de doar 6,6 procente în 1992. Alcoolul este cel care creează cele mai mari probleme pentru bătrâni. Aproape 60% dintre cei care sunt internaţi pentru tratamente sunt alcoolici, 16% sunt dependenţi de heroină, iar puţin peste 10 procente au ales cocaina (de patru ori mai mulţi decât în 1992).
Peter Provet, preşedintele asociaţiei non-profit Odyssey House, crede că numărul tot mai mare al bătrânilor dependenţi de droguri ar putea avea o legătură cu situaţia economică în care se află cei mai mulţi dintre ei. De asemenea, el mai semnalează că oamenii care s-au născut între 1940 şi 1960 în SUA au trăit într-un climat în care drogurile erau mai acceptate. Cum această generaţie îmbătrâneşte, creşte şi procentul seniorilor cu probleme. Henry Dennis se luptă din 1961 cu dependenţa de heroină. "Un prieten mi-a spus că am un viciu", povesteşte el.
Dependenţa de droguri sau de alcool a ajuns o problemă în rândul bătrânilor din Statele Unite, relatează Associated Press. În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor de peste 50 de ani internate