MiniŞtrii de finanţe din zona euro au admis pentru prima dată în mod public că o restructurare a datoriilor Greciei este posibilă, dar oficialii Băncii Centrale Europene (BCE) se menţin pe poziţii şi resping în continuare această idee, considerând că o asemenea variantă va pune în pericol întreaga Europă.
Restructurarea datoriilor elene, fie ea "dură" sau mai "uşoară", va cere recapitalizarea băncilor elene, ceea ce va fi greu de făcut într-o ţară aflată în incapacitate de plată, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru în boardul executiv al BCE, citat de Bloomberg.
"Punerea pe picioare a finanţelor publice din Grecia, Irlanda şi Portugalia reprezintă cea mai mare provocare din următorii ani. S-a pierdut timp vorbind despre cum ar putea fi redusă datoria, dar dacă acceptăm această varinată vom pune în pericol întreaga Europă", a spus Smaghi.
Miniştrii de finanţe au vehiculat pentru prima dată, la începutul săptămânii, într-o reuniune la Bruxelles, ideea discutării cu deţinătorii de obligaţiuni despre reprogramarea rambursării datoriilor. Într-un sondaj efectuat de Bloomberg în rândul investitorilor, 85% dintre respondenţi au anticipat că Grecia va intra în incapacitate de plată.
Opoziţia lui Smaghi la restructurarea datoriilor elene este împărtăşită de un alt membru al consiliului guvernator al BCE, Juergen Stark, care apreciază că un asemenea scenariu echivalează cu o catastrofă şi va submina garanţiile folosite de bănci pentru a avea acces la fondurile BCE.
Oficialii BCE sunt cei mai înverşunaţi opozanţi ai variantei restructurării pentru că se tem că dacă Greciei îi va fi permis să renege o parte din obligaţiile financiare, se va crea un precedent care va încuraja şi alte state cu probleme din zona euro, precum Irlanda şi Portugalia, să recurgă la măsuri similare.
Banca a cumpărat anul trecut obligaţiuni în valoare de 76 de miliar