Ministrul român de externe Teodor Baconschi s-a aflat joi în vizită oficială la Budapesta. Subiectele de discuţie cu autorităţile maghiare au vizat cooperarea româno-ungară în contextul Parteneriatului Strategic existent între Bucureşti şi Budapesta. S-a insistat de asemenea pe derularea unor proiecte comune privind infrastructura energetică şi de transporturi.
Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari
În cadrul convorbirilor partea maghiară a pus accentul pe restituirea bunurilor confiscate ale bisericilor istorice maghiare din Transilvania, pe subiectele ce procupă minoritatea maghiară din România și minoritatea română din Ungaria, pe aderarea la spațiul Schengen și pe susținerea revoluțiilor din lumea arabă.
Observatorii consideră că pentru București prioritară este aderarea la spațiul Schengen, care în pofida faptului că premierul Viktor Orban a promis-o drept sigură la începutul mandatului său de președinte al Consiliului UE, pare deja tranșată, în sensul amânării acesteia.
Premierul a declarat recent la Bruxelles că revizuirea acordului, cerută de unele state confruntate cu afluxul mare al imigranților din Africa, complică și mai mult situația noilor aderenți și că separarea absolut necesară a celor două problematici este din ce în cea mai dificilă.
Și ministrul ungar de interne, Sandor Pinter s-a manifestat sceptic, susținând însă la reuniunea omologilor săi din Uniunea Europeană, soluții parțiale, ca, de exemplu, crearea de spații Schengen în aeroporturile internaționale ale României.
Potrivit unor informații apărute în presa ungară Teodor Baconschi a abordat la negocieri și redirecționarea subvențiilor acordate de Budapesta învățământului maghiar din România de la o fundație apropiată de UDMR unor organizații maghiare rivale, ceea ce constituie o violare a acordului interguvernamental semnat la vremea respectiv