Curtea Constituţională şi-a dat verdictul şi spune că reclamaţiile ulterioare împotriva taxei sunt neîntemeiate. Sursa: EVZ
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, ieri, excepţiile de neconstituţionalitate ridicate împotriva ordonanţei care instituie taxa de poluare pentru autoturisme. Curtea spune că reclamaţiile ulterioare împotriva taxei nu sunt întemeiate.
Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Excepţiile au fost ridicate în mai multe dosare aflate pe rolul CCR şi vizau neconstituţionalitatea articolelor 1 şi 3 din Ordonanţa de Urgenţă 50/2008, potrivit Agerpres. Judecătorii Curţii au luat în considerare faptul că actul normativ criticat a suferit mai multe modificări şi este în acord cu cerinţele Uniunii Europene.
În trecut, Curtea a respins excepţii privind respectiva ordonanţă ca fiind inadmisibile. Prin decizia de ieri, judecătorii au mers mai departe, apreciind că reclamaţiile ulterioare înregistrate sunt neîntemeiate. Decizia Curţii este definitivă şi obligatorie şi va fi publicată, împreună cu motivarea, în Monitorul Oficial.
Taxa nu descurajează achiziţia de maşini
O decizie emisă, în aprilie, de Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene de la Luxemburg aprecia că România încalcă legislaţia europeană prin faptul că taxa de primă înmatriculare discriminează autoturismele secondhand cumpărate din alte state membre.
Dreptul Uniunii Europene se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare pentru autovehicule la prima înmatriculare, dacă se descurajează punerea în circulaţie a unor vehicule second-hand cumpărate în alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor maşini similare de pe piaţa naţională.
Gheorghe Popescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, spune că această decizie a CJ a UE nu spune că e bună sau rea taxa din Rom