Antreprenorul ieşean Bogdan Piţigoi a vorbit studenţilor de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor înscrişi la Academia Forbes despre actuala situaţie economică şi despre paşii pe care aceştia trebuie să-i urmeze pentru a avea succes în afaceri.
Bunul simţ şi dorinţa de perfecţionare constantă sunt două dintre atributele care nu ar trebui să lipsească unui manager de top, în opinia omului de afaceri. „Nu trebuie să îţi lipsească cei şapte ani de-acasă, trebuie să vrei să înveţi, ceea ce este mai important, trebuie să poţi să înveţi. Oamenii care reuşesc în afaceri sunt cei care muncesc fără să se uite la ceas şi care încep de jos, dar au obiective mari", spune omul de afaceri Bogdan Piţigoi.
Povestea de succes a acestuia a demarat în anul 1993, atunci când a început prima afacere în domeniul distribuţiei de produse alimentare. De aici porneşte şi un alt sfat al acestuia pentru tinerii care părăsesc sistemul de învăţământ superior: trebuie să aibă vise şi trebuie să creadă în ele. „Nu există o reţetă a succesului în afaceri. Trebuie dorinţa de a identifica noi oportunităţi. Este o mare greşeală pentru un antreprenor să facă ceea ce este „la modă". Sfatul meu este să faceţi afaceri urmându-vă visele. Trebuie să vă axaţi pe ce vise şi idei aveţi, nu pe ceea ce merge la alţii", explică antreprenorul.
Conform acestuia, durata medie de viaţă a unei afaceri este de şapte ani. Tinerii care reuşesc să pună bazele unui business trebuie să se orienteze în timp util pentru a scoate profit chiar din vânzarea acestuia. „O afacere porneşte, creşte şi se stabilizează în şapte ani. Ideal ar fi să prinzi „valul" chiar de la început şi să vinzi businessul scump, cât e pe val. După aceea, îl laşi pe celălalt să continue", spune Piţigoi.
„Ar fi trebuit să aveţi deja un business, dacă asta vă doriţi"
Acesta susţine că pornirea unei afaceri ar t