Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, i-a cerut Fondului Monetar International sa-l inlocuiasca din functie pe Dominique Strauss-Kahn, justificand ca acesta nu isi mai poate exercita atributiile, scrie BBC. Strauss-Kahn continua sa fie incarcerat in New York, fara posibilitatea de a fi eliberat pe cautiune, in baza acuzatiilor de agresiune sexuala. Geithner a cerut o mai mare recunoastere formala a secundului lui Strauss-Kahn, John Lipsky, de catre FMI si garantia ca acesta va servi ca director general temporar pentru perioada de interimat. Desi Strauss-Kahn nu si-a anuntat inca demisia, FMI pastreaza legatura cu avocatul acestuia, cu privire la viitorul sau in organizatie, potrivit surselor citate de catre publicatia The Wall Street Journal.
Financial Times anunta ca au inceput deja discutiile cu privire la numirea unui potential inlocuitor al lui Strauss-Kahn la carma FMI. Liderii europeni si-au intensificat apelurile pentru continuarea traditiei ca liderul FMI sa fie ales de pe continent. Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, este considerat favorit pentru ocuparea functiei. Expertii sunt insa de parere ca exista sanse sa se faca presiuni pentru sustinerea unui candidat non-european. China a declarat ca functia ar trebui ocupata pe criterii de "echitate, transparenta si merit", in timp ce oficialii din Brazilia si cei din Africa de Sud considera ca postul ar trebui sa-i fie atribuit unui reprezentant al pietelor emergente, scrie Deutsche Welle. In prezent, Statele Unite au cele mai multe voturi in cadrul FMI si vor juca, probabil, un rol proeminent in selectarea unui inlocuitor pentru Strauss-Kahn.
Financial Times publica un editorial in care discuta implicatiile arestarii lui Dominique Strauss-Kahn asupra crizei financiare si a economiei europene.
Editorialistul publicatiei The Wall Street Journal, Bria