După arestarea sa, Dominicque Strauss-Kahn a decis să se retragă de la şefia FMI. Numeroşi posibili succesori au fost deja indicaţi de presă. 'ntre ei, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde şI ex-premierul britanic Gordon Brown.
În pofida tradiţiei care vrea ca postul să fie ocupat de un european, fostul ministrud e finanţe sud-african Trevor Manuel sau turcul Kemal Dervis par a avea şanse.
Alegerea este în mâinile celor 24 de membri ai Consiliului de administraţie al FMI, comentează site-ul francez de informatii www.20minutes.fr . Cinci ţări (SUA, japonia, Germania, Franţa şI Marea Britanie) sunt reprezentate de un administrator permanent, celelalte ţari, reunite n grupuri, îşi împart pe rând celelalte 19 posturi. Totuşi, scrutinul are puţine şanse să fie strîns. Pe de o parte pentru că decizia Statelor Unite, care au singure 16% din drepturile de vor, şI ale Europei atârnă mult mai greu greu a celorlalte membre ale Consiliului de Administraţie. Între SUA şI ţările europene au loc negocieri, iar acestea se derulează cu mult timp înainte de votul definitiv. Reprezentanţii lor s-au înţeles, de exemplu, cu mult timp înainte asupra candidaturii lui Dominicque Strauss-Kahn, iar alegerea lui era neîndoielnica înainte cu vreo câteva săptămâni de scrutin.
Mai mult, consiliul de administraţie începe întotdeauna cu un vot cu uşile închise, pentrua stabili alianţele. Fiecare se raliază apoi la decizia majorităţii, iar votul final întruneşte unanimintate. Fiecare se pregăteşte în culise, în acest moment, pentru alegerea preşedinteleui FMI. Adesea însoţită de reproşuri, lipsa de transparenţă este tradiţională pentru ocuparea posturilor de asemenea importanţă.
“Dacă cred că este cazul de a propune un cadidat pentru şefia FMI, ţările emergente ar trebui să o pună pe tapet acum:, estimează Morris Goldstein, membru al Institutul Peterson pentru E