Luna trecută, la Centrul de Excelenţă în Gastronomie şi Tehnologie Alimentară Aroma, a avut loc un eveniment fără precedent: o întâlnire a Federaţiei Somelierilor din România cu Asociaţia Somelierilor din Japonia. La ora 10 fix, îmbrăcaţi la patru ace şi purtând la gât farfuria de degustare, instrument specific pentru branşa lor, somelierii români au întâmpinat delegaţia japoneză formată din patru membri: Masahara Oka, preşedinte al Asociaţiei Somelierilor din Japonia, Toshio Horuichi, vicepreşedinte al regiunii Kanto a aceleiaşi asociaţii, Norihiko Iwaki, preşedinte al Asociaţiei de Afaceri Româno-Japoneză, şi Alexandru Daniel Bereş, director executiv. Şederea delegaţiei japoneze în România a ţinut cinci zile, timp în care aceştia s-au plimbat din podgorie în podgorie, degustând vinuri româneşti de cea mai bună calitate.
Relaţii „intervinum”
Evenimentul de la Corbeanca a avut ca scop realizarea de relaţii comerciale în domeniul vinificaţiei şi lansarea pe piaţa japoneză a vinurilor româneşti de care specialiştii japonezi s-au arătat foarte încântaţi.
Vizita a început cu o primire ca la carte: o şampanie de producţie românească din cea mai bună. Discursurile au fost de prisos, pentru că, aşa cum însuşi preşedintele Federaţiei Somelierilor din România, Sergiu Nedelea, a spus zâmbind: „Pe noi ne apropie gustul, nu vorbele”.
De vorbit s-a vorbit totuşi despre vinificaţia din cele două ţări. Dar abia după ce, în semn de respect pentru victimele din tragedia japoneză, s-a ţinut un moment de reculegere pentru morţii din 11 martie. După o scurtă istorie a vinificaţiei româneşti, delegaţia japoneză a vorbit despre somelerie în Japonia. Deşi nu sunt o ţară cu o istorie îndelungată de producţie a vinurilor, Asociaţia Somelierilor din Japonia datează din 1985 şi se ocupă de pregătirea de specialişti în domeniul vinificaţiei, dar şi al gast