O grădină plină cu flori, în care ciuperci, scăunele, măsuţe şi animale din lemn sunt la tot pasul, o căruţă, un balansoar, multe jardiniere şi bolţi din lemn de brad, iată universul în care locuieşte sculptorul Ion Rodoş, din comuna Nucşoara, satul Sboghiţeşti, Argeş. El este unul dintre cei mai cunoscuţi meşteri populari din România. De pe dealul din acest paradis (situat la 900 m altitudine), se poate vedea cel mai înalt vârf din România, Moldoveanul.
„Iubesc sculptura”
„Eu lucrez de la vârsta de 3 ani, îşi începe meşterul povestea, uitându-se zâmbind la băieţelul meu de aceeaşi vârstă, care nu ezită să pună mâna pe ciocan şi preducea). Cu creionul reuşeam să pun pe hârtie tot ce vedeam pe lângă mine: oameni, păsări, animale, flori, copaci. Cu timpul, am ajuns să stăpânesc desenul şi am început să sculptez în lemn ceea ce reuşeam să desenez. Apoi am făcut din sculptură o adevărată meserie. Mi-a plăcut şi chiar o iubesc”, ne povesteşte meşterul de la Nucşoara. Tatăl său este cel care l-a introdus în acest univers. Şi el, la rândul său, şi-a învăţat unul dintre fii arta sculpturii.
Astăzi, Ion Rodoş se poate lăuda cu toată gama de sculpturi, de la cele de artizanat autentic până la sculptura modernă, artistică. Sculptorul este profesor la Şcoala Populară de Artă şi Meserii din Piteşti. „Am 22 de cursanţi, de la copii de clasa a IV-a până la oameni de 30 de ani”, ne explică sculptorul.
Este fericit că tinerii din ziua de azi mai sunt interesaţi de această artă şi tradiţia poate continua. Ne invită în universal din casa construită de el, tot din lemn de brad. Aici are o cameră-muzeu, cu o parte din operele sale: animale, icoane, instrumente folosite în bucătărie etc.
„Îmi plac cele care exprimă ceva frumos, dar dintre toate, cele mai dragi îmi sunt sculpturile religioase”, spune meşterul, arătându-ne două icoane sculptate în l