"Este cum vreau eu, cand vreau eu. Am toate drepturile". Aceasta ar fi, potrivit specialistilor in comportament sexual, logica barbatilor care detin puterea, multi dintre ei vazundu-si compromise carierele in urma unor scandaluri de acest gen, relateaza AFP.
"Este o chestiune de putere si de drepturi pe care si le acorda", noteaza Sharon O'Hara, directoare la Sexual Recovery Institute, clinica din Los Angeles specializata in tratarea dependentei sexuale. "Am vazut multi oameni la Hollywood care nu gandesc decat asa", marturiseste dr O'Hara, care vede in dependenta de sex o "sociopatie" care poate determina anumite persoane sa comita infractiuni.
"Dependenta sexuala este o patologie care afecteaza numeroase persoane din lumea show-bizz-ului", explica Robert Weiss, autorul cartii "Why men in power act out" (De ce oamenii care detin puterea merg prea departe).
Istoria americana are numeroase exemple de responsabili politici a caror cariera a fost compromisa nu de acuzatii de viol, ci de istorii adulterine.
"Acumularea orelor de munca, sentimentul invincibilitatii, presiunea constanta si lipsa de timp fac acesti oameni vulnerabili", spune dr Weiss, citand exemplele lui Bill Clinton sau Tiger Woods.
Fostul presedinte al Statelor Unite a scapat de destituire in 1998 dupa scandalul provocat de legatura pe care o avea cu o stagiara la Casa Alba, Monica Lewinsky.
In ceea ce priveste jucatorul de golf, acesta a trebuit sa-si puna cariera pe locul doi in 2009 in urma scandalului legat de amantele sale: presa americana a numarat cel putin 19.
Depedenta de sex starneste dezbateri intre medici si psihiatri. American Psychatric Association, principala asociatie a psihiatrilor americani, nu recunoaste aceasta forma de dependenta drept boala psihica.
Dar Patrick Carnes, specialist in tulburari sex