Leul a reintrat pe radarul marilor bănci de investiţii din centrele financiare ale lumii, care revin cu pariuri de scădere a cursului spre 4 lei pentru un euro, după o perioadă în care uitaseră de piaţa românească.
De data aceasta optimismul lor este legat de perspectivele că BNR ar putea favoriza o întărire în continuare a leului, care ar ajuta în lupta cu inflaţia tot mai usturătoare. În plus, randamentele oferite de titlurile de stat româneşti, în special cele pe termene scurte, par atractive, pe fundalul unei îmbunătăţiri a imaginii generale a economiei. Traderii de la BNP Paribas sau JP Morgan le recomandă clienţilor în discuţii private să parieze pe leu, având în vizor ţinta de 4 lei pentru un euro.
Şi analiştii Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari bănci la nivel global, sau ai Citi văd perspective de întărire uşoară pentru leu, trecând recomandarea de a paria pe moneda românească în rapoartele lor.
"Cifra de creştere a economiei din primul trimestru, dublată de îmbunătăţirea continuă a performanţei externe şi lipsa unor probleme certe de evaluare, confirmă aşteptările noastre pentru o apreciere modestă a leului. Pe acest fundal, ne aşteptăm ca euro să ajungă aproape de 4 lei până la sfârşitul acestui an", spune Ilker Domac, analist în cadrul Citi, responsabil de pieţele emergente din regiune.
Economia a crescut în primul trimestru cu 0,6% faţă de trimestrul al patrulea din 2010, în linie cu aşteptările pieţei. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de creştere a economiei, marcând astfel ieşirea tehnică din recesiune, după mai bine de doi ani. În paralel, deficitul bugetar rămâne "în grafic" pentru atingerea ţintei de 4,4% din Produsul Intern Brut, agreată cu FMI şi Comisia Europeană pentru anul acesta, iar România este pe cale să obţină un nou acord cu cele două instituţii, de data ace