Obezitatea ar trebui considerată o boală cronică, susţin la unison specialiştii. Campania de anul acesta, de Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, se numeşte „Stop yo-yo!“ şi informează despre efectele negative ale scăderii şi creşterii repetate în greutate.
Jumătate din populaţia Europei se confruntă cu probleme legate de greutatea în exces. În România, se menţine aceeaşi proporţie, de 50%, în ceea ce priveşte persoanele supraponderale. Iar numărul obezilor depăşeşte patru milioane în prezent. Excesul ponderal are consecinţe importante asupra calităţii vieţii, kilogramele în plus crescând riscul de apariţie a unor boli cronice precum diabetul de tip II sau afecţiunile cardiovasculare. Scăderea în greutate până la un nivel sănătos şi apoi menţinerea ei sunt măsuri care previn aceste afecţiuni.
Se creează un cerc vicios
Nevoia de a slăbi rapid cu ajutorul unor diete restrictive, care nu sunt recomandate de medicii nutriţionişti sau prin înfometare sunt cauze ale efectului yo-yo. Fenomenul constă în scăderea rapidă în greutate, urmată de reîngrăşare, acest lucru producându-se în cicluri repetate şi dezechilibrând metabolismul. Medical, efectul yo-yo se numeşte greutate ciclică. După mai multe cicluri de scădere şi de creştere în greutate, dietele ajung să nu mai funcţioneze, scăderea în greutate nu se mai produce, ci, din contră, persoana se îngraşă şi mai mult.
„Curele şi dietele drastice determină scăderea metabolismului bazal, creşterea senzaţiei de foame prin producţia crescută de hormoni orexigeni (grelina) şi alte modificări metabolice complexe. Ca urmare, dieta are un final previzibil, caracterizat printr-o creştere a greutăţii", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca. Potrivit specialistului, mai mult decât atât, corpul resimte dietele drastice ca pe nişte agresiuni în faţa cărora e