Dosarul în care Maria Schutz, patroana serelor orădene (ORSER), este judecată pentru înșelăciune și brancută frauduloasă, a avut astăzi un nou termen, la Tribunalul Bihor. Maria Schutz este acuzată că a cumpărat serele la un preț mai mic față de valoarea reală, după care le-a vândut la fier vechi și nu și-a respectat obligațiile din contractul încheiat la cumpărare. Citește cum au ajuns serele în faliment!
O anchetă a Inspectoratului Județean de Poliție a arătat că Maria Schutz cumpărase prin intermediul Worldser (Dolj) SC ORSER S.A, de la Agenția Domeniilor Statului, la un preț subevaluat, de zece ori mai mic decât valoarea sa reală.
Prejudiciul constatat în urma anchetei din 2007 de Direcția Generală a Finanțelor Publice Bihor a fost de aproximativ 100.000 de euro. În decembrie 2007, Maria Schutz a fost trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție Oradea, pentru trei infracțiuni de înșelăciune și două infracțiuni de bancrută frauduloasă. Anchetatorii au arătat că Maria Schutz, alături Corneliu Popa, directorul Agenției Domeniilor Statului, și alți doi complici, Mihai Ciobanu și Ion Dascălu. Cei patru au fost acuzați că au indus în eroare Agenția Domeniilor Statului, raportând investiții și cheltuieli fictive în serele orădene, prejudiciul ajungând la momentul trimiterii în judecată la cinci milioane de euro. Procurorii au aplicat la vremea respectivă sechestru asigurator pe bunurile celor patru inculpați.
Schutz, patroană peste Orser
Orser a ajuns pe mâinile Mariei Schutz în 2002. Schutz, o apropiată a familie Năstase mai deţinea şi serele de la Codlea şi Craiova. În momentul privatizării serele orădene aveau 15 ferme de producţie și peste 1.600 de muncitori. La preluare, Maria Schutz s-a angajat să facă o nouă serie de investiţii în sere, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, cu fiecare an vânzările au scăzut şi tot mai mulţ