Ceea ce era de bănuit s-a produs, Dominique Strauss-Kahn a fost obligat în noile circumstanţe ale inculpării sale pentru viol să părăsească şefia Fondului Monetar Internaţional. Începe deci perioada post-DSK, cum spune presa franceză. Cine se va bucura însă de această perioadă? UPDATE: Dominique Strauss-Kahn va fi eliberat pe cauţiune, a decis instanţa din Manhattan. Cauţiunea a fost fixată la un milion de dolari, cu depozit de garanţie de cinci milioane de dolari.
Au început în orice caz discuţiile şi negocierile pentru desemnararea unui succesor în fruntea FMI-ului, iar majoritatea comenatorilor consideră că dispariţia lui Dominique Strauss-Kahn de pe scena politică franceză şi internaţională nu va avea mari consecinţe.
"Să întoarcem pagina DSK", spun, de exemplu socialiştii francezi, iar liderul ecologist Daniel Cohn-Bendit recurge la o altă expresie foarte plastică, "trenul DSK a deraiat" declară el, socialiştii trebuie să-şi găsească un nou candidat puternic pentru prezidenţialele de anul viitor.
"Trenul DSK a deraiat", fără îndoială, şi din ce în ce mai multă lume pare să se consoleze cu ideea că vinovatul ar fi însuşi interesatul, al cărui parcurs comportamental este din ce în ce mai decorticat în Franţa. Chiar dacă Dominique Strauss-Kahn, în scrisoarea sa de demisie din fruntea FMI-ului, neagă cu vehemenţă acuzaţiile care i se aduc, informaţiile care se acumulează legate de stilul său de viaţă şi de apetitul pentru aventuri erotice nu-l onorează prea mult în calitate de persoană publică.
Dat fiind însă că "afacerea DSK" are acum toate ingredientele unui film, mai ales că puterea, sexul şi banii figurează în scenariu, merită să ne întrebăm cine sunt cei care vor avea de cîştigat din demisia lui DSK. Toată lumea ştie că în filmele poliţiste detectivii încep prin a se întreba: cui foloseşte crima? Cine profită de plecarea lui DSK @