Ministerul Culturii se luptă în instanță cu căutătorii de comori pentru un tezaur de arginți romani, descoperit în situl Valea Mică. Tribunalul Hunedoara judecă un dosar în care sunt revendicate 136 de monede romane, un inel și un vas pe care braconierii le-au ținut ascunse.
Trei hunedoreni acuzați de braconaj arheologic au fost chemați în judecată de Ministerul Culturii, după ce în urmă cu aproape 11 ani au descoperit ilegal, cu ajutorul detectoarelor de metale, o comoară ascunsă de cuceritorii romani în urmă cu aproape 2.000 de ani în locul unde în prezent se află siturile arheologice din Munții Orăștiei.
EXCLUSIV Aurul dacic, scos din ţară de traficanţii de comori în rezervoarele maşinilor
Procurorii au cerut pedepse maxime şi daune de 6,6 milioane de euro în dosarul "comorilor dacice"
Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul
Marius Luncan, Ioan Stanci și Vasile Bodea, localnici din satele din zona cetăților dacice, au fost învinuiți de procurori că au făcut parte dintr-o grupare de braconieri coordonată de afaceristul Eugen Dudaș și un fost polițist devean Alexandru Gogan, care în vara anului 2000 a găsit mai multe comori, printre care un tezaur de 5.000 de denari romani, estimat la aproximativ 500.000 de euro.
Comoara din Valea Mică
Cei trei au fost primit neînceperea urmăririi penale, însă Ministerul Culturii a cerut în instanță dreptul de proprietate asupra altei comori pe care au descoperit-o în 28 septembrie 2000. “Echipa de căuătători a făcut detecții în situl Valea Mică - Ceata, unde a găsit un tezaur de 136 de denari republicani și imperiali, emiși de împărații Nero, Traian, Augustus, Tiberius și Vespanius.
Potrivit declarațiilor lor, cei trei au descoperit cu ajutorul detectorului de metale, lângă un pârâu, o oală spartă cu toartă în care se