O bucureşteancă e nemulţumită pentru că i se calculează consumul de apă în funcţie de numărul de camere, nu după numărul de persoane. Sursa: EVZ
"Pe luna martie, am avut o factură de 570 de lei, din care nu am consumat 150 de lei. Nu am repartitoare, iar administratorul mi-a spus că «resturile» sunt împărţite locatarilor în funcţie de numărul de camere, nu de numărul de persoane. Mi se pare ilegal ca un consum de apă să fie împărţit la patru camere, când în ele e o singură persoană care practic consumă apă. Ce drepturi am?", se întreabă Anca Popa.
Stabilirea modului de calcul, la mâna asociaţiei
Regulamentul privind modul de citire, de calcul şi de repartizare a contravalorii consumurilor individuale trebuie stabilit de comitetul executiv al asociaţiilor de proprietari, potrivit articolului 40 din H.G. 1588/2007.
"Prin urmare, reglementările sunt destul de permisive. Se recomandă în general următoarele reguli: apartamentele contorizate individual vor plăti în funcţie de consumul înregistrat. La această valoare se poate adăuga o altă sumă (care nu poate fi mai mare de 10% din valoarea facturii) repartizată tuturor proprietarilor (contorizaţi şi necontorizaţi) în funcţie de cota parte şi care reprezintă consumul şi/sau pierderile pe spaţiile comune", explică procedura de calcul Mihai Titichi, expert al Centrului European al Consumatorilor din România.
El îi recomandă Ancăi Popa să solicite mai întâi de la conducerea asociaţiei explicaţii detaliate asupra modului de calcul: dacă există un astfel de regulament, care sunt prevederile sale şi cum s-a făcut împărţirea costurilor. "Dacă sunteţi nemulţumită, vă puteţi adresa primăriei locale", e sfatul juristului Mihai Titichi. Despre această situaţie, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari, Mihai Mereuţă, spune că "e legală.
Dacă nu aveţi repartit