Autorul cărţii „România şi Europa. Acumularea decalajelor economice: 1500-2010“ a participat ieri la o dezbatere, organizată de Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor“.
Parteneri de dialog ai profesorului specialist în istorie economică şi socială i-au fost membrii ai Academiei Române şi cadre didactice de la Universitatea din Craiova.
Bogdan Murgescu este profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, bursier Alexander von Humboldt, cercetător invitat Central European University, Budapesta (2003). A participant cu lucrări la congrese internaţionale de istorie economică de la Milano, Madrid, şi Helsinki, la congresul internaţional de istorie economică şi socială a Imperiului Otoman de la Heidelberg, la cel de studii sud-est-europene de la Bucureşti, la alte 34 colocvii internaţionale. A fost invitat să susţină conferinţe la Göttingen, Bamberg, Berlin, Pittsburgh, Budapesta, Yokohama, precum şi la EHESS, Paris, şi a coordonat proiecte de cercetare finanţate de Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD), Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe, European Science Foundation, Volkswagen-Stiftung şi CNCSIS.
Bogdan Murgescu a fost distins cu premiile „Constantin C. Giurescu” al Fundaţiei Culturale Magazin Istoric, pentru cartea „Istorie româneascã - istorie universală (600-1800), şi „Nicolae Iorga“ al Academiei Române pe anul 1996, pentru lucrarea „Circulaţia monetarã în Ţãrile Române în secolul al XVI-lea“.
Alte lucrări publicate: „A fi istoric în anul 2000“, „Istoria României în texte“, Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie.