Am scris si in articolul trecut, si mai inainte, ca la acest restaurant am mancat cea mai buna mancare traditionala romaneasca din Bucuresti. Chiar daca dl Avram, patronul din Chisinau al stabilimentului, insista ca el are bucatarie basarabeana la Vatra Neamului. Insa diferentele sunt destul de mici, mai ales daca o comparam cu bucataria moldoveneasca de la noi. Mai gasesti in plus cateva feluri rusesti, sau cu influente rusesti, totusi Vatra Neamului poate fi incadrat(a) fara rezerve la “restaurante romanesti”.
E destul de greu de ajuns la ei, sunt tocmai la Balotesti, chiar pe soseaua catre Ploiesti, vizavi de Prisma. Cladirea nu e veche, cred ca a fost facuta dupa Revolutie pentru ceva scopuri comerciale sau industriale, dar cu siguranta ca nu, initial, pentru un restaurant. Pentru ca e imensa, in primul rand. Are vreo trei niveluri, cu multe spatii deschise, foarte largi, pe fiecare dintre ele. Restaurantul propriu-zis e la parter, celelalte doua etaje fiind folosite doar pentru evenimente, din cate am vazut. Si e vorba aici de evenimente mari, mai ales pentru cei lipsiti de simtul masurii, pentru ca pot intra mii de oameni acolo.
Cu siguranta, dl Avram a cheltuit o avere ca sa amenajeze acest spatiu imens, si mai ales sa-l amenajeze si sa-l decoreze cu materiale de calitate, destul de scumpe. Am avut multe controverse cu alti vizitatori ai Vetrei Neamului cu privire la felul in care arata. Pe scurt, dl Avram a luat un pictor bun la desen si la pictat reproduceri in culori vii si i-a cerut sa faca portretele de tip timbru ale mai tuturor oamenilor mari ai culturii si stiintei romanesti, sa faca niste reproduceri la scara mai mica dupa cateva mari picturi renascentiste, a mai pus niste fotografii dupa copertile catorva carti mari si vechi, editii princeps, si tot felul de lucruri din acestea. Foarte mandru de ce a iesit, dl Avram a mai adaugat si