Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, printr-un proiect de lege, înfiinţarea Gărzii de Coastă în zona litoralului Mării Negre, a Dunării Maritime şi a Deltei Dunării, printr-o serie de modificări aduse în structura organizatorică a Poliţiei de Frontieră, astfel încât să se treacă la un alt nivel de supraveghere şi control la frontiera maritimă şi fluvială a României.
Înfiinţarea Gărzii de Coastă se va face prin reorganizarea Inspectoratelor Judeţene. Astfel, Inspectoratele Judeţene Constanţa şi Tulcea vor fi comasate, urmând ca cele două judeţe să aibă zonă de competenţă în ceea ce priveşte suprafaţa din teritoriul naţional constituită în zona de frontieră aferentă lor.
Inspectoratele Judeţene Brăila şi Ialomiţa vor trece în subordinea Poliţiei de Frontieră Galaţi, respectiv a Poliţiei de Frontieră Călăraşi.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a precizat că prin aceste schimbări România se aliniază unei practici europene în domeniul frontierelor maritime, având în vedere existenţa unor structuri similare Gărzii de Coastă în majoritatea statelor Uniunii Europene - 20 din cele 27 de state membre.
În ceea ce priveşte personalul, ministrul Traian Igaş a menţionat că, prin comasarea celor două inspectorate judeţene, Constanţa cu Tulcea, şi prin transformarea celorlalte inspectorate judeţene, Brăila şi Ialomiţa, practic, va exista o reducere de personal cu aproximativ 350 de angajaţi.
C.P. Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, printr-un proiect de lege, înfiinţarea Gărzii de Coastă în zona litoralului Mării Negre, a Dunării Maritime şi a Deltei Dunării, printr-o serie de modificări aduse în structura organizatorică a Poliţiei de Frontieră, astfel încât să se treacă la un alt nivel de supraveghere şi control la frontiera maritimă şi fluvială a României.
Înfiinţarea Gărzii de Coastă se va face prin reorganizarea Inspec