Ministrul de Finanţe al Franţei, Christine Lagarde, ar putea deveni noul director executiv al Fondului Monetar Internaţional. Instituţia caută un înlocuitor pentru Dominique Strauss-Kahn, potrivit The Wall Street Journal. Acesta a demisionat în urma acuzaţiilor de hărţuire sexuală şi tentativă de viol, care i-au fost aduse. În prezent, la conducerea forului economic se află John Lipsky, fostul prim-adjunct al lui Strauss-Kahn, care a prelua funcţia de director general interimar până când board-ul executiv va lua o decizie.
Şeful FMI este ales din rândul statelor europene care au promis un proces de selecţie transparent. Guvernele europene împreună cu Statele Unite au o majoritate decizională în cadrul FMI. Printr-o convenţie neoficială s-a stabilit că statele din Europa vor alege şeful Fondului, în timp ce americanii aleg directorul Băncii Mondiale. Africa de Sud insistă, însă, ca noul director executiv să nu provină din Europa. SUA nu s-au pronunţat încă în legătură cu acest aspect, dar europenii consideră că alegerea unui director care provine dintr-o ţară non-europeană nu ar fi o decizie înţeleaptă, având în vedere criza financiară.
Dacă Lagarde este aleasă în fruntea FMI, ea ar deveni prima femeie care să ocupe acest post. Ministrul suedez de Finanţe, Andres Borg, este de părere că Lagarde are cele mai mari şanse datorită rolului esenţial pe care l-a avut în abordarea crizei fiscale din zona euro. Mai multe guverne europene şi-au exprimat în mod privat preferinţa pentru Lagarde, în urma arestării lui Strauss-Kahn, scriu jurnaliştii americani. Potrivit acestora, oficialii europeni s-au grupat în jurul Christinei Lagarde pentru a asigura o tranziţie fără probleme la conducerea FMI.
Lagarde nu şi-a expirmat nicio poziţie în legătură cu posibila sa candidatură la şefia instituţiei. Cu toate acestea, luni, când a fost întrebată dacă ia în considera