Un ziar din Spania susţine că producţia Ford de la Craiova se poate muta la Valencia, iar în acelaşi timp, preşedintele Ford România îşi acuză propriii angajaţi din Craiova de „ineficienţă“ şi „risipă“. Aceştia susţin însă că maşinile asamblate în Bănie respectă standarde înalte de calitate.
Un ziar spaniol din Valencia, Las Provincias, scria zilele trecute că producţia autoutilitarei Transit Connect de la Ford Craiova ar putea fi mutată în Spania, la fabrica Ford din Almussafes, unde se produc modelele Fiesta, Focus şi C-Max. Ziarul asociază eventuala mutare a producţiei Transit Connect în Spania cu faptul că uzina Ford din România nu s-ar ridica la standardele de calitate cerute de compania Ford pe plan mondial, fapt ce ar încurca furnizorii Ford din Europa. „Nivelul ridicat de reparaţii care trebuie să se efectueze în România conduce, de asemenea, la încetinirea planificării producţiei pe întregul continent“, titrează Las Provincias, în numărul din 6 mai 2011, adăugând că unii furnizori din Europa ai Ford sunt nemulţumiţi că nu îşi pot face investiţiile planificate şi nici să angajeze personal.
Ford îşi maschează eşecurile acuzând muncitorii români?
Scandalul care face acum înconjurul Europei a fost amplificat de însuşi preşedintele Ford România, Jan Gijsen, care a scris un editorial în numărul din luna mai al revistei interne a fabricii de la Craiova (Ford Contact) în care îşi acuză propriii angajaţi de „risipă“ şi „ineficienţă“. Jan Gijsen se consideră „dezamăgit“ de performanţele angajaţilor de la Craiova, după care revine şi recunoaşte faptul că în fabrica Ford din Bănie se face un produs finit (autoutilitara Transit Connect - n.r.) care respectă standardele. „Trebuie să vă spun că sunt dezamăgit de performanţele noastre interne - de felul în care livrăm către clienţii noştri interni. Un element-cheie învăţat în cadrul Quality