Un studiu GFK care analizează frecvenţa cu care merg femeile la medicul ginecolog arată că un sfert dintre românce nu ajung la cabinetul ginecologului. Potrivit cercetării, româncele sunt şi slab informate în privinţa bolilor la care sunt expuse.
Întrebate cât de des merg la un control ginecologic, femeile se împart în patru mari categorii: cele care nu o fac niciodată (25%), cele care merg o dată la 3 ani sau mai rar (22%), femeile care merg o dată pe an la un control (23%) şi femei care merg o dată la 6 luni sau mai des la medicul ginecolog (15%).
Studiul GfK Healthcare a realizat şi un profil. Femeia care nu merge niciodată la ginecolog e din zona rurală, dar şi din oraşele din Oltenia şi Moldova. Are sub 20 de ani sau peste 60 de ani, cu un venit de sub 400 de lei.
Sudiul mai arată că aproape două treimi dintre femei vizitează întotdeauna acelaşi medic ginecolog, în special cele din zona urbană a Transilvaniei. 40% dintre cele care merg la acelaşi ginecolog, ajung la acesta o dată pe an. Alte 20% dintre femeile intervievate spun că merg de obicei la acelaşi ginecolog, dar li se întâmplă să meargă şi la un altul. În ceea ce priveşte gradul de informare în legătură cu papiloma virus, numai jumătate dintre femeile intervievate în studiu spun că au auzit de acest virus.
Cele care au auzit sunt cu precădere femei din zona Munteniei sau locuiesc în oraşe mari. 86% dintre femeile care au auzit de papiloma virus ştiu că există o legătură între acesta şi cancerul de col uterin, iar 67% dintre acestea au auzit despre papiloma virus din emisiuni TV.
Alte surse de informare pe acest subiect sunt reprezentate de: medicul ginecolog (37%), medicul de familie (20%), prieteni şi rude (23%), reviste şi ziare (20%) sau Internet (15%). GfK Healthcare a fost a realizat în luna martie pe un eşantion de 526 femei cu vârsta de peste 15 ani, atât din