Pachetul de 9,84% din Petrom, aflat în proprietatea statului român, şi care ar urma să fie scos la vânzare pe bursa de la Bucureşti de către consorţiul condus de banca de investiţii rusă Renaissance Capital va atrage interesul investitorilor de nişă, şi nu cel al fondurilor mari de investiţii, afirmă Matthias Siller, responsabilul pentru pieţele emergente din cadrul Baring Asset Management Londra, unul dintre cele mai respectate nume la nivel global în ceea ce priveşte administarea investiţiilor.
“Petrom (acţiunile – n.r.) este preferat de către investitorii de nişă, fonduri specializate. Petrom a fost şi continuă să fie un “issue” pentru fonduri specializate, nu pentru investitori “generalişti”, de talie mare”, a comentat telefonic Matthias Siller, investment manager EMEA Equities în cadrul Baring Asset Management Londra.
Întrebat în legatură cu un potenţial interes privind pachetul de acţiuni Petrom venit din partea unor jucători de talia Gazprom, Lukoil sau a altor companii petroliere, răspunsul expertului Barings a fost categoric: “Este imposibil. Companiile multinaţionale, indiferent de unde ar veni, Rusia, Statele Unite sau India, ar cumpăra acţiuni numai în cazul în care văd într-o asemenea achiziţie o investiţie strategică. La Petrom nu este cazul, din cauza pachetului OMV, care blochează orice astfel de demers. Deci, este exclus!”. OMV deţine din 2004 pachetul de control, de 51% din Petrom, companie care astăzi valoarează 5,63 miliarde de euro pe Bursa de la Bucureşti.
În 2009, compania petrolieră rusă Surguneftegas a cumpărat pachetul de 21% din actiunile companiei ungare MOL, deţinut de către OMV, proprietarul Petrom. Ruşii nu au reuşit să câştige însă şi controlul companiei din Ungaria, în condiţiile în care statul maghiar are cel mai important cuvânt de spus, pe care şi l-a exercitat prin lege în 2008 pentru a bloca prelu