Părinţii îşi vor putea desemna observatori la bacalaureatul din acest an, potrivit noii metodologii de organizare a examenului.În vreme ce conducerea ISJ şi părinţii consideră că iniţiativa ministerului va aduce un plus de transparenţă examenului, elevilor nu le surâde ideea.
Asociaţiile de părinţi au fost invitate de Ministerul Educaţiei să-şi desemneze observatori care să monitorizeze organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat din acesta an. Părinţii pot asista astfel la toate etapele organizării examenului, de la tragerea la sorţi a membrilor comisiilor de examen, până la asistarea la probele de bac. Pentru ca părinţii care vor ajunge în sălile de examen să nu cumva să „ sufle" elevilor, ministerul Educaţiei a stabilit reguli clare pentru observatori. Ei nu trebuie să aibă rude până la gradul IV printre candidaţi, nu vor intra în sălile de examen cu telefoane, calculatoare, dicţionare sau ziare. Ei nu vor avea acces la la subiecte şi nici la lucrările elevilor. Activitatea lor, în calitate de observatori la bacalaureat, se va încheia cu un raport înaintat Comisiei Judeţene de Bacalaureat, în care pot fi sesizate eventuale nereguli sau încălcări ale metodologiei.
Cererile se depun până la 1 iunie
Părinţilor le surâde postura de observator. „ Am auzit că putem asista la bac şi mi se pare o idee bună. Copilul meu dă bacul peste doi ani şi aş fi curioasă să văd cum e. Deocamdată nu am discutat cu cei din asociaţia de la nivelul şcolii, să vedem ce zic ei, dar dacă se pune problema, eu aş accepta", ne-a spus Mariana Cristea, un părinte alexăndrean. Iniţiativa ministerului este bine primită de conducerea ISJ Teleorman care consideră că examenul va fi astfel , mai transparent. „ Cei care vor să fie observatori la bacalaureat, trebuie să depună o cerere la Comisia Judeţeană de Bacalaureat, până la 1 iunie. Deocamdată, nu s-a depus ni