Persoanele care suferă de boli mintale precum schizofrenia sau sunt maniaco-depresive pot trăi cu 10-15 ani mai puţin decât o persoană care nu se confruntă cu aceste afecţiuni.
Cercetătorii de la Centrul de Cercetare pentru Sănătate Mintală Biomedical, din cadrul spitalului Maudsley din Londra, au studiat vieţile a peste 30.000 de pacienţi cu ajutorul înregistrărilor medicale electronice. Ei au descoperit că persoanele care aveau boli mintale mureau devreme din cauza infarcturilor, a accidentului vascular cerebral şi a cancerului şi mai puţin din motive ca violenţa sau suicidul, informează site-ul bbc.co.uk.
Experţii au examinat speranţa de viaţă a oamenilor care sufereau de o boală mintală precum schizofrenia, depresia gravă şi boala maniaco-depresivă şi a celor care primeau tratament pentru abuzul de substanţe.
Speranţa de viaţă pentru toţi cei care sufereau de bolile mintale studiate a fost sub nivelul mediei din Marea Britanie care este de 77,4 ani la bărbaţi şi de 81,6 ani la femei. Cele mai afectate au fost femeile cu schizofrenie, a căror speranţă de viaţă a fost diminuată cu circa 17,5 ani. În ceea ce priveşte bărbaţii cu schizofrenie, viaţa acestora a fost scurtată cu aproximativ 14,6 ani.
Specialiştii sunt de părere că anumiţi factori cum ar fi stilul de viaţă, folosirea îndelungată a medicamentelor antipsihotice şi dezavantajele sociale ar putea fi de vină pentru această situaţie.
Oamenii cu probleme de sănătate mintală grave tind să nu aibă foarte multă grijă de propria lor persoană, precizează profesorul Rob Stewart, coordonator al studiului. "Efectele observate sunt mai puternice decât cele provocate de factorii de risc bine cunoscuţi de tipul fumatului, obezităţii sau al diabetului", indică prof. Stewart.
Aceste rezultate arată impactul uriaş pe care sănătatea mintală îl are asupra stării de sănătate, în general, şi a