Băncile au continuat să se împrumute din străinătate în primul trimestru, în condiţiile în care pe plan intern capacitatea de economisire - atât a firmelor, cât şi a populaţiei - dă semne de oboseală, tendinţa fiind de reorientare de la scadenţe scurte la termene mai lungi.
Datoria externă pe termen lung contractată de bănci, care reflectă în mare parte finanţările primite de la acţionarii din străinătate, a crescut într-un an cu mai mult de un miliard de euro, ajungând la sfârşitul primului trimestru la 16,2 mld. euro, în timp ce ritmul de creştere al datoriei pe termen scurt a fost mult mai lent.
"De obicei, majoritatea împrumuturilor externe ale băncilor erau pe termen scurt, acestea făcând rollover (erau reînnoite, realizându-se practic o rostogolire a datoriei - n. red.). Însă există unele avantaje legate de rezervele minime obligatorii. Există o diferenţiere legată de exceptarea de la plata RMO a depozitelor de peste doi ani. Asta ar putea să fie explicaţia", apreciază Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii.
Scăderea datoriei externe pe termen scurt a băncilor ar putea fi explicată prin încercarea de a transforma o parte din finanţările atrase pe termen scurt în credite pe termen lung, pentru a-şi îmbunătăţi indicatorii de lichiditate.
Datoria externă totală a băncilor a ajuns la sfârşitul lunii martie 2011 la 22,9 mld. euro, cu 1,3 mld. euro peste nivelul din martie 2010. Datoria pe termen lung a urcat cu circa 1,2 mld. euro comparativ cu valoarea din martie 2010, în timp ce avansul datoriei pe termen scurt în acelaşi interval a fost de doar 161mil. euro. Faţă de sfârşitul anului trecut, băncile şi-au majorat datoria externă pe termen lung în primul trimestru cu jumătate de miliard de euro, în timp ce datoria pe termen scurt a fost în scădere cu aproape 300 mil. euro, la 6,7 mld. euro.
Reorientarea spre scadenţe lungi