În anii electorali ne-am defectat întotdeauna condiţiile de stabilitate macroeconomică şi apoi a trebuit să ne reparăm, a declarat Traian Băsescu într-o conferinţă de presă organizată de "Ziarul Financiar".
Aş vrea ca anul 2013 (după alegeri) să fie o continuitate şi nu un an în care să reparăm ce s-a stricat în anul electoral, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată când au avut loc alegeri în România postdecembristă.
Preşedintele Traian Băsescu a spus că s-a acreditat ideea că FMI este "biciul lui Dumnezeu peste Guvernul României şi peste Parlament", şeful statului dând asigurări că "nu este aşa".
Coordonatele pe care se desfăşoară acţiunea guvernamentală în anul 2011 şi 2012 sunt legate de consolidare fiscală, guvernanţă fiscală şi reformă fiscală. De asemenea, consolidarea financiar-bancară, stabilizarea preţurilor, care ţin de politicile Băncii Naţionale, dar şi de politicile guvernamentale.
Cele două mari obiective pe care le are România sunt consolidarea fiscală şi creşterea competitivităţii, a spus Traian Băsescu. Anul acesta ne-am propus un deficit maxim de 4,4%, iar anul viitor ne dorim un deficit maxim de 3%.
Mijloacele prin care ne atingem aceste obictive - în afară de creştere economică, investiţii, stimularea exporturilor-, nu pot să omită restructurarea cheltuielilor. Trebuie continuat procesul de reducere a cheltuielilor cu funcţionarea statului.
O altă zonă în care trebuie să umblăm este zona de asistenţă socială. Mass media obişnuieşte să spună "s-a tăiat subvenţia". Însă obiectuvul este să focusăm asistenţa socială pentru cei care au nevoie. Numai românii care au nevoie trebuie să primească subvenţii. Este şi nedreptă subvenţia la încălzire. "Un om cu bani care are un apartament de 200 de metri pătraţi, cuplat la sistemul central de încălzire, primeşte o subvenţie mult mai mare decât un pensionar care stă într-o ga