SUA au anunţat aseară ajutoare economice de mai multe miliarde de dolari pentru democratizarea ţărilor musulmane. Măsurile vizează, în prima fază, Egiptul şi Tunisia, ţări considerate de oficialii americani „modele de reformă democratică“.
Pachetul pentru Egipt include până la un miliard de dolari în scutiri de datorii (circa o treime din sumele pe care Egiptul le datorează SUA) şi un alt miliard de dolari în garanţii pentru împrumuturi. Alte câteva miliarde de dolari pentru cele două ţări vor veni de la băncile internaţionale de dezvoltare, au spus oficialii, fără a da detalii. Acordarea de garanţii pentru împrumuturi nu necesită aprobarea Congresului, însă reducerea datoriei se poate face numai cu acordul Legislativului american.
Obama urma să anunţe acest pachet în cadrul unui discurs privind politica SUA faţă de Orientul Mijlociu, la Departamentul de Stat. Alte măsuri incluse în acest pachet ar fi un nou parteneriat comercial cu regiunea şi un Fond pentru stimularea investiţiilor în sectorul privat din ţările arabe. „Prognozele economice pentru Egipt şi Tunisia erau pozitive înainte de evenimentele recente, dar acum aceste ţări se confruntă cu o serie de probleme. Dacă nu acţionăm, există riscul ca instabilitatea economică să submineze tranziţia politică", se arată într-un comunicat al administraţiei Obama.
Noua propunere se adaugă altor două miliarde pe care secretarul de stat Hillary Clinton le-a promis în martie pentru regiune. Obama şi-a reiterat susţinerea pentru un Fond de Investiţii SUA- Egipt, care, cu aprobarea Congresului, va fi finanţat cu 60 de milioane de dolari pentru a stimula investiţiile în sectorul privat şi a furniza companiilor acces la capital cu costuri reduse.
Modele de reformă democratică
Administraţia Obama a selectat, în prima fază, Tunisia şi Egiptul ca ţări beneficiare ale ajutoarelor. Oficialii ameri