Preşedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, a înaintat o plângere împotriva prefectului capitalei Mihai Atănăsoaei privind demersul acestuia de a modifica legislaţia câinilor comunitari. Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus neînceperea urmăririi penale considerând că acesta nu a făcut un abuz în serviciu contra intereselor publice.
"Realitatea străzii ne arată că este imperios necesară modificarea legislaţiei câinilor fără stăpân, chiar dacă ONG-urile care doresc să păstreze câinii în stradă şi o parte a clasei politice se împotrivesc cu înverşunare. Sper ca deputaţii să ia cât mai curând în discuţie proiectul de lege ce reglementează gestionarea câinilor comunitari, oferind astfel autorităţilor locale un instrument eficient, care are în vedere în primul rând siguranţa şi sănătatea oamenilor" a spus prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.
Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, anunţa, în 27 aprilie 2010, că a trimis Camerei Deputaţilor propunerile de modificare a legii câinilor fără stăpân, printre acestea fiind şi posibilitatea eutanasierii atât a câinilor grav bolnavi, a celor agresivi, cât şi a celor care nu sunt adoptaţi în şapte zile.
Mai multe ONG-uri de protecţie a animalelor au protestat în stradă în numeroase rânduri cerând să se renunţe la ideea eutanasierii. ONG-urile au acuzat că consideră că autorităţile române nu doresc o lege pentru sterilizarea câinilor fără stăpân deoarece vor să perpetueze situaţia actuală, care este o "afacere" de milioane de euro.
Comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor a adoptat, la începutul lunii aprilie cu amendamente, proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân, stabilind că animalele vor fi ţinute 30 de zile în adăposturi, după care autorităţile locale vor decide ce fac cu acestea - le sterilizează sau le eutanas