Privatiunile si lipsa de ingrijiri pot cauza imbatranirea prematura a cromozomilor copiilor, indica rezultatele unui studiu al cercetatorilor americani, care au analizat mostre de ADN prelevate de copiii institutionalizati din Romania, relateaza US News.
Oamenii de stiinta au examinat mostre de ADN colectate de la 62 de baieti si 47 de fete din orfelinate din Romania.
Copiii care au petrecut mai mult timp in case de copii inainte de varsta de cinci ani prezinta o scurtare prematura a telomerilor (secventa de ADN repetitiv situata la capatul fiecarui cromozom) cand ajung la varste cuprinse intre 6 si 10 ani.
"Telomerii sunt creati pentru a proteja cromozomul, astfel incat accelerarea procesului de scurtare este corelata cu reducerea sperantei de viata," afirma seful echipei de cercetatori, Charles Nelson, director la Laboratories of Cognitive Neuroscience de la spitalul din Boston.
"Copiii institutionalizati la varste mici au telomeri mai scurti, ceea ce poate conduce la probleme de sanatate ulterioare, inclusiv imbatranire prematura".
Studiul a fost publicat in data de 17 mai in Molecular Psychiatry.
Cercetarile anterioare au aratat ca telomerii mai scurti la adulti sunt asociati cu probleme cognitive si incidenta mai mare a bolilor cardiovasculare si a cancerului.
"O problema pe care o analizam acum este daca lungimea telomerului poate fi recuperata in perioada in care copilul este plasat in asezaminte de o calitate superioara, sau daca scurtarea observata este o modificare permanenta", a adaugat Nelson. Privatiunile si lipsa de ingrijiri pot cauza imbatranirea prematura a cromozomilor copiilor, indica rezultatele unui studiu al cercetatorilor americani, care au analizat mostre de ADN prelevate de copiii institutionalizati din Romania, relateaza US News.
Oamenii de stiinta au e