Vicepreşedinţii CJ Iaşi, Constantin Adăscăliţei şi Victor Chirilă, câştigă salarii de mii de lei, deşi competenţele lor sunt limitate. Cei doi demnitari care marţi au descoperit aparate de interceptare în birouri sunt de mai multă vreme în conflict cu preşedintele Constantin Simirad.
Scandalurile la vârful Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi se ţin lanţ. Încă din 2008 există un conflict deschis între cei doi vicepreşedinţi şi şeful instituţiei. În repetate rânduri, Constantin Simirad le-a dat şi le-a retras atribuţiile lui Constantin Adăscăliţei şi lui Victor Chirilă. Cel mai adesea, preşedintele CJ s-a arătat nemulţumit de modul în care subalternii săi au gestionat proiecte importante pentru judeţ precum modernizarea aeroportului, care încă este la nivel de documentaţie, sau a drumurilor administrate de instituţie, unde anual sunt alocate în jur de 20 de milioane de lei. Ieri, cei doi demnitari au aflat de la procurorii DNA că sunt vizaţi într-un dosar de corupţie, iar dispozitivele de interceptare găsite în tocul uşilor de la birouri erau montate pentru strângerea de informaţii. „Nu ştiu încă despre ce dosar este vorba", a spus vicepreşedintele Victor Chirilă.
Citește și: Filaje reclamate și la CJ Neamț
În comisii de licitaţii la proiecte pe bani UE
Deşi în ultima perioadă nu mai au atribuţii de bază în cadrul instituţiei, la începutul mandatului, investiţii europene de zeci de milioane de euro erau în mâinile celor doi vicepreşedinţi. Astfel, Chirilă a fost preşedintele comisiei de licitaţie la proiectul de modernizare a DJ282 Iaşi-Botoşani, în valoare de 46,7 milioane de lei, şi membru într-o comisie de licitaţie a proiectului SMURD Regional, în valoare de peste 47 de milioane de lei.
Colegul său, Constantin Adăscăliţei, încă se ocupă de distribuirea banilor la drumurile judeţene şi a făcut parte din comisia de licitaţie pentru pro