Remus Karpfen, fost ciclist de performanță, a luat această decizie deoarecenu are bani să-și ducă traiul. Omul are o pensie de 500 de lei, trăiește într-o garsonieră dezafectată și câteodată, mai face ciubucuri din repararea unor biciclete.
Remus Karpfen (61 de ani), unul dintre cei mai renumiți cicliști ai județului Bacău, vinde torța olimpică pe care a purtat-o la olimpiada din 1980 de la Moscova. Fostul sportiv trăiește acum la limita subzistenței, într-o garsonieră fără apă și curent electric, dintr-o pensie lunară de 500 de lei și din cei câțiva bani câștigați din repararea unor biciclete.
Karpfen a obținut în cariera sa de sportiv peste 20 de premii întâi și doi câștigate la mai multe competiții de ciclism din țară. Cea mai lungă cursă pe două roți a fost una de peste 2.000 de kilometri, între Bacău și localitatea Dresda, din fosta RDG. În schimb, vârful activității sale sportive l-a atins la 30 de ani, când a dus pe distanța de 1 km, între localitățile Nicolae Bălcescu și municipiul Bacău, o torță a cărei flacără provenea de pe Muntele Olimp.
Destinația acesteia era Moscova, capitala URSS-ului și unde delegația României a avut cei mai numeroși sportivi din istoria Jocurilor Olimpice. „Este un obiect de coleție și nu-mi dau seama ce valoare are. Poate vreun colecționar îmi va oferi o sumă care să mă ajute să trăiesc de azi pe mâine", a afirmat fostul ciclist.
Prima bicicletă, la 7 ani
Ca să ajungă să ducă flacăra olimpică spre Moscova, Karpfen a început ciclismul de la vârsta de șapte ani. Atunci sora tatălui său, stabilită încă din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial în fosta RDG, i-a dăruit prima bicicletă din viața lui. După aproape 20 de ani, s-a decis să-și viziteze pe două roți mătușa.
A parcurs cele peste 2.000 de kilometri în 18 zile. „Nu puteam pleca așa de ușor din țară. Aveam nevoie de multe acte și aprobări. A