Emisiile de gaze cu efect de seră ale întreprinderilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au crescut cu peste 3 % anul trecut, potrivit informaţiilor furnizate de registrele statelor membre.
"Creşterea din 2010 a emisiilor reflectă redresarea economică, dar chiar şi după ce economia revine la normal, emisiile din cadrul EU ETS rămân cu mult sub plafonul pentru perioada de comercializare 2008-2012. Cifrele indică, de asemenea, faptul că unele sectoare industriale continuă să acumuleze un surplus de certificate care urmează a fi comercializate în cursul celei de-a treia perioade de comercializare, care începe în 2013. Această situaţie evidenţiază flexibilitatea pe care comercializarea certificatelor de emisii o oferă întreprinderilor şi confirmă faptul că se poate face mai mult pentru reducerea emisiilor în etapa următoare, la un cost economic rezonabil", a declarat Connie Hedegaard, comisarul pentru combaterea schimbărilor climatice.
EU ETS cuprinde peste 12.000 de centrale electrice şi instalaţii de producţie în cele 27 de state membre, Norvegia şi Liechtenstein. Anul trecut, emisiile de gaze cu efect de seră verificate generate de aceste instalaţii au totalizat 1.932 miliarde de tone de echivalent CO2, cu aproximativ 3% mai mult faţă de nivelul din 2009.
Creşterea emisiilor este conformă cu aşteptările multora şi cu previziunile făcute de analişti înainte de publicarea datelor. Această creştere se poate datora redresării economice, în urma recesiunii care în 2009 a provocat o reducere excepţională a emisiilor, cu 11,6 %. Cu toate acestea, Comisia Europeană estimează că este probabil ca această creştere să fie cu mult mai redusă faţă de revenirea la normal a cantităţilor de emisii generate de instalaţiile în cauză, având în vedere că indexul mediu al producţiei industriale în UE 27 a crescut cu 6,7% î