Consultanţii de la Deloitte au contactat până în prezent peste 100 de potenţiali investitori pentru proiectul construcţiei hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti de 1.000 MW, proiect de peste un miliard euro, iar din aceştia mai mult de zece şi-au exprimat interesul participării la dezvoltarea sa, conform NewsIn.
"Sunt şi companii din China, dar cele mai multe sunt din Uniunea Europeană. Nu vă putem da numele lor, gândiţi-vă că unele din ele sunt listate la Bursă. Cel mai probabil, la mijlocul lunii iunie vor fi cunoscuţi aceşti investitori", a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul de servicii consultanţă financiară la Deloitte România, Valeriu Binig.
Potrivit calendarului agreat, în ianuarie 2012 ar urma să fie semnat Acordul Investitorilor, iar semnarea contractului de execuţie lucrări este preconizată pentru semestrul II din 2012. "Acordul cu investitorii va prevedea că, dacă vreunul din ei se răzgândeşte, va plăti o sumă", a precizat Binig.
Depunerea ofertelor angajante va avea loc în perioada septembrie-octombrie 2011, selectarea investitorilor pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind preconizată pentru intervalul octombrie-decembrie 2011.
"Pentru România, potenţialul hidro reprezintă o alternativă durabilă de dezvoltare a sectorului energetic, având în vedere resursele limitate de materii prime energetice", a mai spus oficialul Deloitte România.
Proiectul va necesita investiţii de 1,028 miliarde euro fără TVA, la care se adaugă şi costurile pentru racordarea la sistem, de 135 milioane euro fără TVA. Hidroelectrica va deţine 51% din acţiuni.
Construcţia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti va dura între cinci şi opt ani. Reprezentanţii Hidroelectrica estimează că peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create în cele două faze ale construcţiei. Capacitatea lacului superior