Singura speranţă de modernizare a agriculturii româneşti este legată de comasarea terenurilor. Potenţialul extraordinar al ţării noastre este irosit din cauza fărâmiţării excesive a pământului, este concluzia unui seminar la care au participat reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Ambasadei Olandei şi Camerei de Comerţ Româno-Olandeze.
“România trebuie să urmeze tendinţa înregistrată în UE în ceea ce priveşte comasarea terenurilor agricole şi să elaboreze politici actuale în acest domeniu. Dacă dau exemplul Olandei, aceasta avea în urmă cu 50 de ani 300.000 de ferme agricole, iar acum au rămas doar o pătrime, respectiv 75.000 de ferme, ceea ce nu a împiedicat-o să devină un mare jucător pe piaţa agricolă internaţională”, a spus ambasadorul Olandei în România, Tanya van Gool.
În acest fel, Olanda a ajuns la acest moment, după SUA, cel mai important exportator de produse agricole, cu exporturi cifrate la peste 65 miliarde euro pe an, deşi are de şapte ori mai puţin teren agricol decât România.
“Ne-am specializat în industria alimentară şi nu în producţie. Agricultura a devenit o adevărată întreprindere în Olanda, iar pentru acest lucru ai nevoie de tehnologie şi de bani. România, pentru a deveni competitivă pe piaţa europeană agricolă, are nevoie, în primul rând, de exploatarea tuturor posibilităţilor de comasare a terenurilor”, a spus van Gool. Ea a asigurat că experţii olandezi vor oferi părţii române toată experienţa în politica funciară.