De la aderarea sa la UE în 2004, Polonia se poziţionează printre naţiunile cele mai ambiţioase în politica europeană, mai întâi şi apoi în cea mondială. Demisia lui Dominique Strauss-Kahn de la cârma Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar putea deschide calea unui candidat polonez pentru acest post, economistul Marek Belka.
Directorul general al FMI ar putea fi un polonez ? Având în vedere actuală configuraţie în care Asia cere o competiţie corectă şi transparentă, Europa riscă să piardă acest post deţinut din 1946.
De aceea, speculaţii, declaraţii de intenţii şi chiar promovarea unor candidaţi europeni au apărut înainte ca Dominique Strauss-Kahn să-şi dea demisia.
Între franţuzoaica Christine Lagarde, germanul Peer Steinbrück, turcul Kemal Dervis şi polonezul Marek Belka, pe cine putem alege?
Un german sau un turc ar fi la fel de intransigenţi privind acordarea unor noi sume de bani Greciei. Un francez ar fi ideal la conducerea FMI dar poate n-ar fi corect ca tot un francez să-i urmeze lui Strauss-Kahn. Cât despre un polonez, ei bine, de ce nu ?
Spre deosebire de suratele sale est europene , Polonia are mereu un candidat gata de a fi numit sau ales într-un post influent în UE sau în lume.
Între 2004 şi 2007, Varşovia a stat în aşteptare şi a urmat exemplul celorlaltor colege nou venite în UE. Ca şi celelalte, a numit şi ea un comisar european la Bruxelles care provenea din fosta sferă a negocierilor cu UE, anume pe ministrul Danuta Hubner .
Spre deosebire de altele însa Polonia şi-a plasat încă în 2004 un om de influenţă la cârma Comisiei de politică externă a Parlamentului European, pe Jacek Saryusz-Wolski. Dar anii trec şi Polonia se simte din ce în ce mai sigură de ea.
În 2009, pentru postul de secretar general NATO apare numele ministrului de externe Radoslaw Sikorski care este dat printre favoriţi cu toate