Codul muncii a dus la încheierea a aproape 200.000 de noi contracte de muncă în două săptămâni, spune premierul. Nu se ştie care sunt companiile care au făcut angajări şi nici câte contracte s-au desfiinţat în aceeaşi perioadă.
"Ne apropiem de 200.000 de noi contracte de muncă(...) Este încă un semn că economia a ieşit din recesiune şi merge într-o direcţie mai bună", acesta este tipul de discurs pe care premierul Emil Boc îl rosteşte de la preluarea interimatului funcţiei de ministru al muncii de fiecare dată când are ocazia.
Inspecţia Muncii a anunţat la începutul acestei săptămâni că în perioada 2 - 15 mai (adică la mai puţin de două săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod al muncii) au fost înregistrate la nivel naţional 177.746 de noi contracte de muncă.
Ziarul Financiar a cerut reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, Ministerului Muncii şi Guvernului zece exemple de firme care au încheiat contracte noi de muncă în perioada la care se referă premierul Boc. Reprezentanţii acestor instituţii nu au oferit un răspuns oficial până la închiderea ediţiei.
"Nu e posibil să închei 200.000 de noi contracte de muncă în mai puţin de o lună. O parte sunt contracte care se reînnoiesc pentru că firmele au scăzut salariile şi sunt nevoite să facă noi contracte, o parte sunt medicii disponibilizaţi şi reîncadraţi, iar o parte sunt pentru cei care au nevoie de contracte noi pentru că au primit avize necesare la locul de muncă. Sigur, e posibil să fi crescut numărul de contracte în sectorul construcţiilor, pentru că a început sezonul, însă nu 200.000, pentru că firmele nu au aşteptat noul Cod al muncii ca să dea startul la angajări", a spus Mariana Câmpeanu, economistă şi statisticiană, care a fost ministru al muncii în timpul guvernului Tăriceanu.
În niciun comunicat oficial sau declaraţie publică nu s-a precizat câte contracte de muncă a