Dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn din postul de director al FMI, in urma acuzatiilor de viol, discutiile pentru succesorul sau au intrat in linie dreapta.
Prin traditie, conducerea FMI apartine Europei, iar cea a Bancii Mondiale, Statelor Unite. In ultimul timp au existat tot mai multe zvonuri potrivit carora succesorul lui Strauss-Kahn ar putea proveni din afara Europei, dar se pare ca acestea nu sunt intemeiate.
The New York Times plaseaza o femeie in fruntea preferintelor pentru sefia Fondului.
Este vorba despre ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, aplaudata la "scena deschisa" la Forumul Economic de la Davos din ianuarie, cand l-a infruntat pe unul dintre cei mai puternici bancheri din lume, Robert E. Diamond Jr., directorul executiv al Barclays.
Dominique Strauss Kahn a demisionat din fruntea FMI
"Cea mai buna cale prin care bancherii lumii isi pot arata recunostinta in urma iesirii din criza economica este finantarea reala a economiilor", s-a adresat ministrul de Finante sefului Barclays, in urma unui discurs al acestuia in care sustinea ca bancile au nevoie de sustinerea guvernelor.
Din acel moment, Christine Lagarde beneficiaza de reputatia unuia dintre cei mai puternici ambasadori ai finantelor europene. In varsta de 55 de ani, Lagarde mai are un avantaj, care nu este mentionat in CV-ul sau.
O personalitate puternica, care ar "spala" imaginea FMI
"Dupa ce s-a intamplat cu Dominique Strauss-Kahn, cred ca ar fi perfect ca o femeie sa preia conducerea FMI", este de parere Kenneth S. Rogoff, profesor la Universitatea Harvard.
"Christine Lagarde are o personalitate puternica si o activitate care o recomanda", mai sustine Rogoff, care a comparat-o cu "un star rock". Oficialii europeni trag toate sforile pentru ca postul de director al FMI sa n