Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici l-au omagiat, joi seară, pe Emil Cioran, în cadrul unei conferinţe, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Capitală, eveniment în cadrul căruia au prezentat un personaj special: un filozof cu simţul umorului şi de o bunătate rară cu familia, conform Mediafax.
Conferinţa moderată de directoarea Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), Mireille Rădoi, a inclus o proiecţie a 20 de minute din documentarul "Apocalipsa după Cioran", realizat de Sorin Ilieşiu şi Gabriel Liiceanu. Filmul, prezintă, de altfel, ultimul interviu acordat de către Cioran.
Gabriel Liiceanu, cel care l-a intervievat pe marele filozof, atunci, a povestit cum s-a înfuriat când tovarăşa de viaţă a lui Cioran, Simone Boué, şi-a exprimat dorinţa de a nu difuza niciodată acest material, la vreo televiziune franceză. Liiceanu a mărturisit că mai târziu a înţeles că acel Cioran din ultimul interviu era un filozov la "crepuscul". Liiceanu a vorbit şi despre volumul pe care îl semnează, "Itinerariile unei vieţi", carte care îi este dedicată tot lui Cioran şi în care prezintă imagini din viaţa acestuia sau fotocopii ale unor acte, dar şi un interviu inedit cu Simone Boué.
Liiceanu a povestit, spre finalul întâlnirii, cum Cioran a refuzat, constant, să aibă o meserie organizată, să fie "un maimuţoi care merge la birou", după cum considera filozoful. Prin acest refuz i-a fericit şi pe cei din jurul său, căci directorul liceului din Sibiu unde Cioran era profesor s-a îmbătat de bucurie când a aflat că acesta a plecat la Paris, a povestit amuzat Liiceanu. Astfel, interviul cu tovarăşa de viaţă a lui Cioran explorează şi modul în care aceasta "i-a finanţat gândirea".
Liiceanu a mai povestit, pe lângă aspectele legate de filozofia lui Cioran, despre simţul umorului al acestuia, dar şi despre sfaturile practice pe care acesta le dădea celor