Startul va fi dat luna viitoare, iar o astfel de intervenţie costă 1.000 de euro pentru că statul nu decontează aceste servicii.
O cadă specială în valoare de 8.000 de lei a fost montată ieri în sala de naşteri de la etajul I al Maternităţii Botoşani. Seamănă cu un jacuzzi ultramodern şi va fi umplută la fiecare naştere cu apă adusă din bazinul spitalului, încălzită la 37 de grade şi testată microbiologic.
Pregătirile sunt pe ultima sută de metri, iar doi medici specialişti fac în această perioadă cursuri pentru a se deprinde cu naşterile sub apă. „Această metodă este folosită des în străinătate, dar la noi este o noutate. Doar în Bucureşti şi în Braşov se fac naşteri sub apă la preţuri care variază între 1.800 şi 3.000 de euro“, a declarat medicul ginecolog Gladiola Ilcu.
Dureri mici
Naşterea sub apă are multe avantaje. „Perioada de travaliu este redusă la jumătate, iar durerile sunt mai mici sau inexistente, mai ales că putem face anestezie epidurală. Leziunile traumatice sunt mici, iar mama poate pleca a doua zi acasă cu pruncul“, a spus Maria Olaru, director la Maternitatea Botoşani. Primele naşteri sub apă sunt programate pentru luna viitoare. 12 femei din Iaşi, Bacău, Cluj, dar şi din alte oraşe din ţară au ales Maternitatea Botoşani când au aflat că tarifele sunt la jumătate faţă de cele practicate de unităţile din Bucureşti şi Braşov.
Tarif avantajos
„La noi, o naştere sub apă va costa 1.000 de euro, iar gravidele pot fi asistate de propriul medic care le-a urmărit sarcina. Este un serviciu nou, care nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate şi trebuie inclusă coplata“, a mai spus dr. Maria Olaru.
Şi viitorii tătici vor putea asista la naşterile sub apă, ba chiar îşi vor putea ajuta partenera după ce vor urma cursuri de pregătire şi iniţere organizate la maternitate. „Dacă scapi de durer