România se opune divizării artificiale a etnicilor români din Serbia, iar minoritatea română trebuie să aibă dreptul să-şi păstreze propria identitate, a afirmat secretarul de stat pentru afaceri europene, Bodgan Aurescu, relatează NewsIn.
Cea de-a doua sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale româno-sârbe privind minorităţile naţionale a reprezentat prima dezbatere aprofundată asupra realităţilor cu care se confruntă persoanele aparţinând minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei, respectiv minorităţii sârbe din România, în condiţiile în care prima sesiune din noiembrie 2009 a fost dedicată aspectelor de ordin organizatoric, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE a exprimat importanţa pe care partea română o acordă respectării şi amplificării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române, referindu-se în special la dreptul la educaţia în limba maternă, accesul la mass-media în limba română, precum şi dreptul acestora de a beneficia de serviciu religios în limba română.
În acest context, secretarul de stat Bogdan Aurescu a mai subliniat necesitatea respectării dreptului persoanelor aparţinând minorităţii române din Serbia de a-şi afirma şi prezerva propria identitate, reiterând opoziţia României faţă de orice iniţiative de divizare artificială a etnicilor români din Serbia. Părţile au convenit organizarea unei reuniuni suplimentare pentru finalizarea protocolului celei de-a doua sesiuni (pe anul 2011) a Comisiei mixte româno-sârbe privind minorităţile.
Comunitatea românească din Serbia numără aproximativ 250.000 de persoane. Cei mai mulţi locuiesc în Valea Timocului, în estul Serbiei, şi Voivodina, în nordul ţării. Spre deosebire de românii din Voivodina, care au fost recunoscuţi oficial încă din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au buc