Oamenii săraci mănâncă alimente ieftine, slabe calitativ, cu conţinut mare de zahăr şi grăsimi, care favorizează obezitatea
Dictonul „gras şi frumos“ nu mai corespunde realităţii zilelor noastre. Medicii specialişti susţin că oamenii săraci au hrana mai puţin diversificată, iar alimentele pe care şi le permit sunt de calitate proastă. Prin urmare, şi riscul de a deveni obezi este mai mare. „Sărăcia este un factor potenţial de favorizare a obezităţii. Când nu mai au bani, oamenii nu se uită la calitate şi este posibil să facă alegeri mai puţin sănătoase“, susţine dr. Narcisa Dinică, medic primar sănătate publică în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
În loc de fructe şi legume, ale căror preţuri au explodat în ultimii ani, oamenii mănâncă din ce în ce mai multe alimente procesate industrial, mai ieftine, dar bogate în grăsimi nesănătoase şi zaharuri rafinate.
Acelaşi lucru este relevat de statistici. 60% dintre copiii de 11-15 ani nu consumă suficiente fructe, iar 54% dintre copii consumă dulciuri realizate industrial. În schimb, consumul de sucuri carbogazoase a scăzut cu 50%, dar mai mult în rândul copiilor cu un statut social bun. De asemenea, consumul de băuturi carbogazoase este mai mare în mediul rural decât la oraş. Datele amintite au fost obţinute în cadrul Proiectului „VIAŢA“, pentru promovarea alimentaţiei sănătoase şi activităţii fizice în rândul copiilor şi adolescenţilor din România – proiect finanţat de Guvernul Norvegiei şi cofinanţat de Ministerul Sănătăţii din România.
Kilogramele în plus scad imunitatea
Obezitatea se poate moşteni de la părinţi sau poate avea cauze endocrine, însă de cele mai multe ori este rezultatul abuzurilor alimentare. Mâncatul în exces, îndeosebi de dulciuri şi grăsimi, şi lipsa activităţii fizice sunt „reţeta“ ideală pentru obezitate.
O persoană este considerată su