Directoarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea (DSVSA), Marinela Tertiş, a declarat, pentru gândul, că "nu se întâmplă lucruri ilegale" în Letea, de unde au plecat astăzi zeci de cai bolnavi sau sănătoşi, către abatoarele din ţară. În plus, directoarea DSVSA Tulcea a precizat: "Calul este un animal de măcelărie".
Marinela Tertiş a ţinut să spună că la abator au fost trimişi "cai crescuţi în libertate", nu cai sălbatici. "Nu există lege care să spună că există cai sălbatici", a reiterat Tertiş.
Ea a declarat că ar trebui făcut ceva pentru oprirea uciderii cailor, doar în cazul în care aceştia ar reprezenta o specie protejată. "Aş zice să căutaţi informaţii despre ce fac mai puţin bine caii în Delta Dunării", a mai spus Tertiş. Probabil, directorul s-a referit la distrugerile provocate de cabaline, printre care dărâmarea gardului unei şcoli din localitatea C. A. Rosetti.
De asemenea, Tertiş a precizat că animalele din Letea "nu fac parte din fauna României, ci din gospodărie".
Directorul DSVSA, despre vânzarea cailor către abatoare: "Este un obicei al locului"
Marinela Tertiş a ţinut să precizeze că nu instituţia pe care o conduce a ordonat vânzarea cailor, ci proprietarii acestora, care i-au crescut în libertate. Potrivit directoarei, tot ce a făcut DSVSA a fost să "elibereze documentele legale".
"Pe noi ne interesează ca fiecare animal să aibă un proprietar. Iar aceştia au decis să vândă caii, a fost voinţa lor", a precizat Tertiş.
Directoarea s-a arătat mirată când a fost întrebată de caii "măcelăriţi", spunând că ea nu ar folosi acest termen. Deşi recunoaşte că proprietarii ar trebui să se îngrijească de cai, în loc să-i vândă către abatoare, Tertiş spune că, "din păcate, este un obicei al locului".
Directoarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea (DSVSA),