UDMR a înfiinţat, la Târgu Mureş, Consiliul Administrativ “Ţinutul Secuiesc”, format din reprezentanţii UDMR în administraţiile publice locale din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.
“La congresul din februarie (al UDMR – n.r.) am luat hotărârea, în statutul nostru, de a înfiinţa trei comisii regionale pentru autorităţile locale, pentru primarii, pentru consilierii locali şi scopul era pentru a coordona şi articula mai bine interesele regionale. Fiindcă un primar, o autoritate locală, o comunitate locală, spre exemplu, din Bihor probabil are alte priorităţi de dezvoltare a comunităţii decât unul de la Târgu Secuiesc şi de aceea nu se poate face o conlucrare foarte bună. Noi vom organiza aceste comisii în regiunile noastre, unde avem primari şi comunităţi locale”, a declarat, vineri, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, potrivit Agerpres.
Consiliul Administrativ “Ţinutul Secuiesc” este un for pentru aleşii locali, care va lua locul Consiliului Aleşilor Locali, dar care va fi mai diversificat, pe regiuni.
Conducerea Consiliului Administrativ “Ţinutul Secuiesc” va fi exercitată de şapte membri, iar preşedinte a fost ales Peter Ferenc, primarul oraşului Sovata.
La constituirea Consiliului Administrativ “Ţinutul Secuiesc” au participat liderul UDMR, Hunor Kelemen, fostul preşedinte al Uniunii Marko Bela, vicepreşedintele politic, Laszlo Borbely, precum şi alţi lideri ai formaţiunii şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.
La cel de-al X-lea Congres al UDMR, care a avut loc în februarie la Oradea, printre cele 80 de propuneri de modificare a Statutului Uniunii s-a aflat şi înfiinţarea a trei consilii administrative regionale, Ţinutul Secuiesc, Partium şi Banatul cu mijlocul şi sudul Transilvaniei, care să răspundă mai uşor la necesităţile, doleanţele şi problemele celor care lucrează în administr