Salonul de Minerale, Fosile şi Geme, ajuns la a patra ediţie, este deschis publicului timp de trei zile, în plin centrul Craiovei. Cei peste 50 de expozanţi, din toată ţara, dar şi din Ungaria, Ucraina şi Moldova, sunt colecţionari pasionaţi sau specialişti în domeniu.
Zeci de poveşti însoţesc florile de mină, pietrele semipreţioase, bijuteriile expuse spre vânzare la cea de-a patra ediţie a Salonului de Minerale, Fosile şi Geme, deschis de Muzeul Olteniei în Piaţa Mihai Viteazul. Costin Andrei, geolog de profesie, şi soţia sa, Carmen, au pentru fiecare obiect expus câte o semnificaţie care să apropie cumpărătorul cât mai mult de esenţa lucrului respectiv.
„Chihlimbarul aduce echilibru şi protejează sănătatea, ametistul este piatra înţelepciunii, cuarţul roz vorbeşte despre persoanele afectuoase şi iubitoare, carneolul ajută la disciplinarea instinctelor primare, citrinul dă energie şi susţine capacitatea financiară, fiind cunoscut ca «piatra bişniţarului»“, explică geologul bucureştean.
Fosile de dinozauri pe tarabele din centru
Împreună cu soţia sa, dar şi cu restul familiei, Costin Andrei montează totul în argint. Sunt preţuri pentru toate buzunarele, de la doi - trei lei până la câteva sute. Colierul din safire se vinde cu 500 de lei, iar cel din diamante brute, albe şi negre, din India, costă 250 de lei.
Cunoscut în întreaga lume, ungurul Laszlo Palinkas, care deţine depozite mineralogice în colţuri diferite ale planetei, le-a pregătit oltenilor şi „super reduceri“, dar şi inedita întâlnire cu fosile de dinozauri şi cristale de mare fineţe. La salon mai sunt expuse şi tablouri lucrate manual din chihlimbar din Marea Baltică, al căror preţ variază între 150 şi 1.200 de lei. Nume de notoritate printre colecţionari, Robert Ilie, din Bucureşti, chimist de profesie, a adus în Bănie piese di