Tot mai multi pacienti care ajung la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi merg in stadii avansate ale bolii. Chiar daca prezinta simptome ale bolii, amana prezentarea la doctori din diverse motive. Unii merg la medicul de familie si primesc un tratament pentru o raceala, de exemplu, tratament care nu da rezultate pe motiv ca boala este intr-un stadiu avansat.
In ultima perioada, la unitatea medicala mentionata, pacientii diagnosticati cu supuratii pulmonare ajung la spital in ultima faza. Medicii au fost nevoiti sa mai puna cate un pat in salon, deoarece bolnavii nu au voie sa stea cate doi in pat. "Pacientii vin in stare grava, as putea spune in ultimul stadiu al bolii. S-a observat o crestere a numarului de pacienti cu supuratii pulmonare care ajung la spital in stare grava. Bineinteles ca pacientul are simptome, stare febrila, respira greu, nu are pofta de mancare, prezinta scadere in greutate. Am fost nevoiti sa ducem cate un pat in plus in saloane. Acesti pacienti necesita interventie penrtu drenaj pleural, evacuarea infectiei. Motivele pacientilor sunt diverse: au crezut ca boala o sa le treaca, au incercat un tratament prescris de medicul de familie, care nu a dat rezultate. De asemenea, una dintre cauze care a dus la cresterea numarului de pacienti cu supuratii pulmonare este si primavara friguroasa. Conteaza si conditiile de acasa, depinde si cum sunt incalzite locuintele. Fiind o perioada de criza, populatia este tentata sa faca economie si atunci reduce din consumul de energie termica", a declarat dr. Costel Mitrofan, director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie Iasi.
Tot mai multi pacienti care ajung la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi merg in stadii avansate ale bolii. Chiar daca prezinta simptome ale bolii, amana prezentarea la doctori din diverse motive. Unii merg la medicul de familie si primesc un tratament pe